Föreningens historia

Skurupsbygdens Konst & Hantverksförening (SKHF) bildades 1994 och hade då ca 40 medlemmar. Den första konstrundan ägde rum 1995 och inföll under Kristi himmelsfärdshelgen. Från 2006 och framåt infaller konstrundan under påskhelgen.

Förutom konstrundan har föreningen samlingsutställningar till Nationaldagen samt i samband med Svaneholms julmarknad. I övrigt är galleriet öppet varje helg från april till september med olika konstnärer de olika hegerna.

Föreningen hyr delar av Svaneholms Trädgårdsmästarbostad och sedan 1999 har föreningens alla samlingsutställningar hållits där. Trädgårdsmästarbostaden är byggd 1861 och den siste trädgårdsmästaren som bodde här på hette Willhelm Andersson. Under våren 2001 började föreningen rusta upp den del som används som utställningslokal. Ett stengolv har lagts, värme har dragits in och en port i smide/glas har satts in. Nu kallas lokalen Mästers Galleri.

SKHF har idag (2019) cirka 80 medlemmar. Föreningen stödjer konstnärer och konsthantverkare inom en rad olika områden i deras arbete och fungerar dessutom som ett socialt nätverk för alla konstintresserade. Våra medlemsmöten är välbesökta och till dessa har vi ofta då inbjudit någon etablerad konstnär som presenterar sig och sin konst.